Ting å gjøre gratis!

Ting å gjøre gratis!

Fjellturer med nydelig utsikt over Bergen

10 ting du kan gjøre gratis i Bergen

I Bergen bogner det av attraksjoner og aktiviteter for deg som ikke har så mye penger å bruke på ferien. Faktisk er det mye som er helt gratis.

I den kompakte bykjernen i Bergen slipper du dyre reisekostnader. Og bare etter et kort tid ser du at gratisopplevelsene ligger på rad og rekke. Her har vi samlet noen tips til deg som vil la lommeboken bli liggende på hotellrommet.

1. Besøk Bryggen

Mye av Bergens historie kan du se helt gratis. Bryggen er en av Bergens store turistattraksjoner, og en vandretur mellom de skjeve husene, gjennom de trange smauene på Bryggen gir deg en fullverdig historisk tur. Her kan reise tilbake til hansatiden, da Bergen var en av de store handelsbyene i Europa. Mye er bevart eller gjenreist slik det var i Middelalderen, og du kan ta de 61 fredede trehusene på UNESCO’s verdensarvliste i nær betraktning uten å betale en eneste krone. Om du vandrer inn i de trange smauen på Bryggen kan du møte de lidenskapelige artistene og designerne som jobber i disse historiske omgivelsene.

Gratis ting å gjøre i Bergen - Bryggen
Bryggen i Bergen. Foto: Visit Bergen / Casper Steinsland - visitBergen.com

2. Fisketorget

Selv om du ikke har planer om å handle inn fersk fisk og sjømat til dagens middag, er en tur på Fisketorget i Bergen verdt et besøk. Det yrende folkelivet, duften av nytilberedet sjømat og inspirasjonen til å lage de lekreste retter med førsteklasses råvarer er faktisk helt gratis.FisketorgetFoto: Visit Bergen / Casper Steinsland - visitBergen.com

Om sommeren og en stund utover høsten er det boder både ute og inne og de holder åpent hver dag. Om vinteren er det kun torghandlere ute på lørdager og i helger der det arrangeres Bondens Marked. Inne i Mathallen på Fisketorget finner du et stort marked som er åpent hele året. Fisketorget i Bergen har en historie tilbake til 1200-tallet, da dette var et møtested for kjøpmenn, fiskere og lokalbefolkning. 

3. Fjelltur og kanopadling på et av de syv fjell

Fløibanen er en av de største turistattraksjonene i Bergen. Men du må ikke ta banen opp, du kan ta bena fatt. Turen opp tar alt fra 30 minutt til en time, avhengig av hvor fort du går. Utsiktsplattået på toppen er åpent for alle og det er også lekeplassen, klatreparken og trollskogen. Det er også mulig å kjøpe enveis-billett med Fløibanen, så du kan velge å ta banen opp og spasere ned igjen om du ønsker det.

 1. Spasertur ned fra Fløyen
  En tur som passer for alle! Gå hele veien ned fra Fløyen til sentrum, eller ta banen halvveis ned og spaser det siste stykke.
 2. Kanoutleie Skomakerdiket
  Gratis utlån av kano på Skomakerdiket på Fløyen om sommeren
  1. Lørdag, 22. Juni 2024Søndag, 18. August 2024
 3. Vidden er en fin tur for hele familien
  Klassikeren på ca 5t over Vidden mellom Ulriken og Fløyen er en av de aller mest populære turene i Bergen. Nydelig utsikt over Bergen og regionen.
 4. Fjellturer i Bergen og regionen
  Forslag til fjellturer på de syv fjell og i området rundt Bergen

Toppen av Fløyen er utgangspunktet for mange fjellturer i Bergen, blant annet "Vidden" som er den mest kjente. Hvis du vil ta deg en 4-5 timers tur, er fjellturen over "Vidden" fra Ulriken til Fløyen en flott tur. Men hvis du bare vil ha en kort fottur, er kanskje Skomakerdiket nok for deg, den idylliske innsjøen omringet av skog skaper en fredfull stemning.

Om sommeren kan du også padle i kano på Skomakerdiket, en kort spasertur fra øverste stasjon. Lån av både kano og redningsvest er gratis. Trollskogen er kanskje spesielt populær blant familiens minste? Fløyen er og blir et av de store symbolene på Bergen. Ta deg en tur opp, og du vil oppdage hvorfor.

4. Utforsk smauene til fots

Mye av sjarmen som Bergen har å by på, er gratis og tilgjengelig for alle. Ta deg en vandretur gjennom de små brosteinsbelagte bakgatene, på vei tilbake fra Akvariet for eksempel. Her finner du mange små og romantiske sjarmbomber av noen bygninger.  En fin blanding av bolighus, små forretninger og caféer skaper en lun stemning i de trange gatene. Mye av arkitekturen til husene er et resultat av byens nesten tusen år lange historie som sjørfart- og handelsby. Mange av trehusene er fredet og har stor historisk verdi for Bergen. Du trenger neppe kart for å unngå å rote deg bort i de små, men oversiktlige gatene.

Trehusene på Nordnes i BergenNordnes i Bergen sentrum. Foto: Gjertrud Coutinho

Utforsker du byen til fots er det lurt å ta med vann, spesielt på varme sommerdager. Ta gjerne med egen drikkeflaske - både praktisk og miljøvennlig. Du finner vannposter hvor du kan fylle på flasken på Bryggen, Fisketorget, Byparken, Vågsallmenningen, Vetrlidsallmenningen (ved Fløyen) og Marken. Glemt å ta med flaske? Du kan kjøpe Bergen-flasken i Turistinformasjonen på Fisketorget. 

Vannposter i Bergen
Vannpost på Torget. Visit Bergen / Casper Steinsland - visitBergen.com 

5. Skolemuseet - Bymuseet i Bergen

I løpet av våren og høsten er det mulig å besøke Skolemuseet, som har gratis inngang. (Guidet tur koster å delta på). Her får du se hvordan den gamle latinerskolen kan ha sett ut på 1700- og 1800-tallet. Les mer om Skolemuseet - Bymuseet i Bergen her.

Gratis inngang på Skolemuseet
Foto: Bymuseet i Bergen 

6. Gratisarrangementer

Bergen er kjent som en festivalby, og det er vanlig å finne gratisarrangementer under de store festivalene. I tillegg kan du få en fantastisk opplevelse helt gratis bare ved å være tilstede i byen når det arrangeres store byarrangement. Festspillene i Bergen er spesielt kjent for sitt varierte uteprogram, som gleder både lokalbefolkningen og tilreisende.

Tall Ships Races gratiskonsert i Bergen
Foto: Bergen kommune / Tall Ships Races 2014 Bergen – Eivind Senneset

Bergen har mange flotte kirker, både i og utenfor sentrumskjernen. Og det foregår mer enn bare ordinære gudstjenester i bergenskirkene. Disse kirkeromene brukes ikke bare til vanlige gudstjenester, men også som konsertarenaer for både norske og utenlandske artister. Mange av kirkene er åpne for besøkende som ønsker å ta en gratis titt. Gjennom året arrangeres det også gratiskonserter i flere av kirkene, inkludert Johanneskirken, Domkirken og Mariakirken. Disse konsertene er flotte for de som er interessert i musikk, historie og kirkekunst. Du kan sjekke "Hva skjer"-kalenderen eller besøke nettsidene til Bergen Domkirke Menighet for å finne programmet.

7. Kunsthall 3,14

På Kunsthall 3,14 kan du se kunst fra hele verden. Galleriet presenterer viktige kunstverk fra forskjellige kulturer og de ønsker å utfordre det vi allerede vet gjennom kunst. Kunsthall 3,14 ligger like ovenfor Turistinformasjonen i Bergen med adresse Vågsallmenningen 12 og har gratis inngang.

8. Besøk Gamle Bergen

Få en følelse av 1800-tallets Bergen ved å spasere rundt i gatene i Gamle Bergen. Her kan du vandre i trange gater og smau, mellom gamle historiske trehus og torg og se det som i sin tid var verdens største treby. Gamle Bergen er en rekonstruksjon av denne byen, med et 50-talls hus fra 1700-, 1800-, og 1900-tallet. Om sommeren er det gratis å gå i gatene i Gamle Bergen om kvelden, og her kan du få et unikt innblikk i byens historie.Om vinteren er utendørsområdet gratis hele dagen.

9. Bergenhus Festningsmuseum

På Bergenhus Festningsmuseum helt ytterst på Bryggen kan du lære mer om motstandskampen under den annen verdenskrig, kvinners innsats for Forsvaret og historien om Bergenshus Festning fra den var Kong Øysteins Kongsgård på Holmen og helt frem til i dag. Det er gratis inngang på museet.

Gratis inngang på Bergenhus Festningsmuseum
Foto: Visit Bergen / Casper Steinsland  - visitBergen.com 

10. Utforsk hele Bergen med Bergenskortet

Vil du få mest mulig for pengene i Bergen? Da er Bergenskortet det rette for deg. Med Bergenskortet kan du oppleve byen på en praktisk og rimelig måte, med ett kort til alle aktiviteter. Du reiser for eksempel gratis med Bybanen og buss i sentrum og regionen, og du får gratis adgang eller rabatter til en rekke museer og attraksjoner.

Gratis inngang til mange attraksjoner med Bergenskortet
Norges Fiskerimuseum er et av mange museum som tilbyr gratis inngang med  Bergenskortet. Foto: Silje Katrine Robinson.

Bergenskortet kan du bestille online, eller kjøpe i Turistinformasjonen i Bergen, på campingplasser og en rekke hoteller. Du velger selv om du vil ha 24-timers kort, 48-timers kort eller 72-timers kort. Her får du garantert mest for pengene, og mange aktiviteter og attraksjoner helt gratis!

Bonus tips til rimelig overnatting:

Vil du bo sentralt og greit, men ikke tømme lommeboken er HI Bergen Hostel Montana et godt tips. Et hyggelig og uformellt sted like ved starten av fjellturen opp Ulriken. Bussen stopper like ved og det er hyppige avganger til sentrum. Reiser dere flere sammen kan Amunds Appartement i den sjarmerende bydelen Nordnes i sentrum også være et godt valg.

Rimelig overnatting på Montana
Foto: HI Bergen Hostel Montana 

Vil du se flere forslag til ting å gjøre i Bergen finner du alle aktiviteter og attraksjoner samlet her.

Hvis du vil ha flere gode tips til ting som ikke koster noe, stikk gjerne innom Turistinformasjonen i Bergen. Turistinformasjonens lokaler på Strandkaien ved Fisketorget er en turistattraksjon i seg selv med en flott utsikt over Vågen, Bryggen og deler av Fisketorget. Her får du en smakebit av attraksjoner i bergensregionen, servert på en lekker måte med bilder og gulv til tak videopresentasjoner.

Ønsker du mer inspirasjon og flere tips til aktiviteter i Bergensregionen? Da bør du melde deg på vårt nyhetsbrev.