Opplevelser Bergen - Bryggen

Opplevelser i Bergen

10 tips til fine ting å gjøre sammen

Opplevelser i Bergen - 10 fine ting å gjøre sammen

Lurer du på hvor dere skal reise på ferie i Norge i år? Legger dere ferien til Bergen er dere garantert en herlig kombinasjon av mat-, kultur- og naturopplevelser. I denne artikkelen får dere 10 tips til opplevelser i Bergen som dere kan gjøre sammen. 

1. Et besøk på Bryggen er obligatorisk

Bryggen i Bergen er en av Norges mest populære attraksjoner. Bergens aller første bebyggelse lå her og Bryggen er i dag oppført på Unescos verdensarvliste. Skjult bak den ikoniske fasaden på Bryggen ligger en hemmelig verden av passasjer, små butikker, gallerier og studioer. Tørrfisk og andre handelsvarer skipet til og fra Norge er byttet ut med tekstildesign smykkedesign, illustrasjon, strikk, fotografi, bøker – og en koselig kafe.

I tilknytning til Bryggen finner du Bryggens Museum. Her kan se på nært hold hva arkeologene har funnet i utgravningene på Bryggen.

Opplevelser Bergen - Bryggens Museun
Foto: Bryggens Museum. 

Utgravningene ga et helt nytt innblikk i hvordan folk levde i Bergen i middelalderbyen. Et av det mest spesielle med funnene er de mange runepinnene, som er små pinner med tekst med alt fra dikt til sladder og besvergelser.

Ta også turen innom Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene. Museet forteller historien om hvordan hanseatene levde, arbeidet og satte sitt preg på Bergen gjennom 400 år.

2. Spis på Bergens eldste fiskerestaurant i lokaler fra 1700-tallet

Enhjørningen Fiskerestaurant het opprinnelig Enhjørningen Sjøstue nr. 1, og ligger i en av de restaurerte gårdene på Bryggen. Lokalene er tilbakeført til slik de var på 1700-tallet så et måltid hos Enhjørningen er som en reise tilbake i tid. Lokalene har både skjeve gulv og vegger, og det sjarmerende lokalet er fylt med antikk møbler og malerier. På menyen står klassiske fiske- og sjømatretter som gir deg smaker du kommer til å huske.

Bryggen i Bergen
Foto: Gjertrud Coutinho / Visit Bergen - visitBergen.com

3. Lær mer om Bergens historie på en ny måte

Teatervandringer har blitt populært i Bergen i det siste. Bymuseet har satt opp en rekke forskjellige “forestillinger” som kombinerer historie og teater. Her er noen utvalgte teatervandringer og omvisninger:

4. Fløyen - gå på fjelltur midt i byen 

Tar du Fløibanen til topps kan du se den spektakulære panoramautsikten over Bergen, nyte et bedre måltid eller utforske det spennende terrenget på en tur i byfjellene. Fløyen er et naturlig utgangspunkt for mange flotte turer, både korte og litt lengre turer på veier og turstier. Her finner du tips til 10 forskjellige turer på Fløyen. Turen starter i hjertet av Bergen sentrum ved Fløibanens nedre stasjon og i løpet av 6 minutter er du på toppen. 

Opplevelser Bergen - Fløibanen
Foto: Visit Bergen / Casper Steinsland - visitBergen.com

5. Kode - en mangfoldig kunstopplevelse

Hvis du er kunstinteressert kommer du ikke utenom et besøk på Kode. Kode er kanskje mest kjent for sine utstillinger med mesterverk av Edvard Munch, Hans Gude, Christian Krohg, Harriet Backer og J. C. Dahl., men i denne omfattende samlingen av kunst og design bør du også benytte anledningen til å se utstillingene til de norske samtidsunstnerne Arvid Pettersen og Marit Følstad. 

KODE Kunstmuseer og komponisthjem
Foto: Kodes Kunstmuseer og komponisthjem 

En viktig del av Kode er også hjemmene til 3 av Bergens viktigste komponister, Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud. Ole Bulls villa på Lysøen er stengt for oppussing, men resten av øyen er åpen for utendørs opplevelser. Siljustøl (Harald Sæverud) og Troldhaugen (Edvard Grieg) er åpen for besøk. På Troldhaugen kan du også få med deg en helt spesiell konsertopplevelser i Troldsalen. Der fremføres Edvard Griegs pianostykker av profesjonelle pianister hver dag i sommer (unntatt mandager).

6. Afternoon tea anyone?

Kjenner du at sulten kommer snikende mellom lunsj og middag? Det gjorde hertuginnen av Bedford også. For å mette sulten ba hun tjenerne om å lage en kanne te og servere sammen med brød, smør og noe søtt til. Men det er jo kjedelig å spise alene så etterhvert begynte hun å invitere gjester for å holde henne med selskap, og slik oppstod det man idag kaller Afternoon Tea.

Afternoon Tea
Afternoon Tea på Opus XVI. Foto: Cecilie Bannow 

Du finner flere steder i Bergen som tilbyr afternoon tea, men velger du Opus XVI så kommer du til å føle deg som hertuginnen av Bedford. Opus XVI holder til i en historisk bygning fra 1876, perfekte omgivelser for en klassisk afternoon tea. Glemte vi å si at hos Opus XVI baker de sconesene etter at de har servert fingersandwichene og bakverket? Mer nybakt går det ikke an å få det. 

7. Fjelltur i historiske fotspor i Matrefjellene

I Matrefjellene (ca. 90 minutters kjøring fra Bergen) kan du kombinere en fjelltur i storslått natur med å lære mer om den dramatiske avslutningen på andre verdenskrig. Fjellturen starter ved Stordalen Fjellstove og går i fotsporene til motstandsgruppen Bjørn West. I dagene etter 28. april 1945 angrep tyske styrker Stordalen fra flere kanter, og kamphandlingene i området varte helt til 3. mai. De ble dermed de aller siste kamphandlingene i Norge under 2. verdenskrig.

 Opplevelser Bergen - Bjørn West Museet
Foto: Bjørn West Museet - Museum Vest

Hvis du vil lære enda mer om hva som skjedde anbefaler vi et besøk på Bjørn West-museet i Matre før du går turen. Museet forteller historien om de 259 soldatane –også kalt «de hvite englene» –som i løpet av de siste 6 månedene av 2. verdenskrig bygde opp en slagkraftig geriljabase i Matrefjellene.

I mai i 2021 var vi på besøk på Bjørn West Museet med direktesending på Facebook. Sendingen kan du se i reprise på Facebook her.

8. Se Bergens beste utsikter på en segway

Er du klar for å prøve noe nytt? Opplev Bergens mange smau, attraksjoner og fantastiske utsiktspunkter på en guidet segwaytur (Før du begynner turen får du selvsagt opplæring i hvordan du skal styre segwayen og mulighet til å øve). Turen går innom alle de store attraksjonene som Bryggen, Fisketorget, Johanneskirken osv., men underveis går turen også ned i flere av Bergens klassiske smau gjennom Galgebakken og Knøsesmauet, og opp i Fjellveien hvor det er fantastisk utsikt over hele Bergen og øyene utenfor. 

Opplevelser Bergen - Bergen Segway
Foto: Bergen Segway 

9. Spis middag hos en Bocuse d’Or vinner

I Bekkjarvik i Austevoll, sør for Bergen, finner du sjarmerende Bekkjarvik Gjestgiveri. På Bekkjarvik Gjestgiveri har det siden 1600-tallet blitt servert god mat basert på gode lokale råvarer, og nå er det Bocuse d’Or vinner i 2015, Ørjan Johannessen, som styrer kjøkkenet i dette familiedrevne gjestgiveriet. 

Opplevelser Bergen - Bekkjarvik Gjestgiveri
Foto: Bekkjarvik Gjestgiveri 

Båtturen fra Bergen går gjennom et eventyrlig kyst- og fjordlandskap med hundrevis av øyer, holmer og skjær, og når du kommer frem til Bekkjarvik Gjestgiveri venter en fire retters smaksmeny basert på dagens beste råvarer. 

Her kan du lese mer om ting å gjøre i Austevoll.

10. Snop deg et smykke eller prisbelønte norske strikkeplagg 

Bergen er en fantastisk by å shoppe i og har et spesielt rikt utvalg av klær, smykker og sko. 

Hos gull – og sølvvarefabrikken Arven finner du et stort utvalg av vakkert sølvbestikk, interiørartikler og smykker – alt håndlaget og produsert i Bergen. Besøket er i seg selv en opplevelse, gjennom en 40 meter lang glassvegg i butikken kan du se hvordan gull- og sølvsmedene jobber mens du kikker på alle de flotte produktene. 

Opplevelser Bergen - Arven
Foto: Économusée Arven Gull og Sølvvareverksted 

Er du glad i vakre ullplagg med et design og en kvalitet som gjør at folk blir glad i dem, kommer du til å elske utvalget i Bergen. Både Oleana, Dale of Norway og Janus har flotte kolleksjoner. Oleana har butikk i Bergen sentrum, i tillegg til sitt fabrikkutsalg i Ytre Arna. (ca. 20 minutters kjøring fra Bergen sentrum). Janus har fabrikkutsalg på Espeland (ca. 30 minutters kjøring fra Bergen sentrum).

Bonustips

Bergen har også et stort og bredt kulturtilbud. Bergens største teater er Den Nationale Scene (DNS) som på sine 3 scener årlig har rundt 700 forestillinger i mange forskjellige sjangere. Mens du på Ole Bull Scene kan få med deg både konserter med landets største artister og show med Norges morsomste entertainere. På USF Verftet, Bergens største kultur- og scenehus. kan du gå konserter med jazz, rock og contemporary, festivaler og kunstutstillinger hele året. I tillegg finnes det en rekke andre steder du hver dag kan oppleve noe på kulturfronten. Sjekk ut vår hva skjer-kalender for mer informasjon.  

Her finner du samlet oversikt over alle ting å gjøre i Bergen. Og har du tenkt å kjøre bil til Bergen har vi gode tips til kjøreruter fra både Østlandet, Sørlandet og Trondheim m.fl.