Sognefjorden

Sognefjorden

Oppdag Norges lengste og dypeste fjord

Sognefjorden - 10 fakta om den lengste og dypeste fjorden i Norge

Sognefjorden er Norges lengste fjord og går fra kysten like nord for Bergen og inn til Skjolden ved foten av Jotunheimen. Her får du 10 nyttige fakta om Sognefjorden.

Fjordene er laget av isbreer som over lang tid har formet landskapet. Med sine høye fjell og vakre fosser har fjordene i Norge blitt et populært reisemål. De vestnorske fjordene skiller seg fra andre fjorder i verden ved at det også fins et levende kulturlandskap med mange små eiendommer der det har bodd folk i tusenvis av år og fremdeles bor folk, og der jordene fremdeles blir brukt til beite og slått.Om du vil se de norske fjordene er Sognefjorden og Hardangerfjorden fine steder å besøke.

1. Hvor er Sognefjorden? (Sognefjorden kart)


Kart med knutepunkter. Se Sognefjorden på Google Maps.

2. Hvor lang er Sognefjorden?

Sognefjorden er 205 kilometer lang og strekker seg fra kysten inn til Skjolden. 

3. Hvor dyp er Sognefjorden?

Selv om lengden er imponerende, er det du ikke kan se enda mer fascinerende! Du har kanskje hørt at så høyt som fjellet er rundt deg, så dyp er fjorden. Vel, om dette stemmer kan vi ikke garantere, men vi vet ihvertfall at på det dypeste er Sognefjorden 1300 meter! Omtrent halvparten av hele Sognefjorden er over 1000 meter dyp.Cruise på Sognefjorden
Fjordcruise mellom Flåm og Gudvangen. Foto: sverrehjornevik.com/Flåm AS 

Sognefjorden er lang og reiser du om sommeren med hurtigbåten fra Bergen inn til Flåm tar det ca 5,5 timer. 

4. Nærøyfjorden:

Nærøyfjorden er en fjordarm ut fra Aurlandsfjorden (som igjen går ut fra Sognefjorden) og står på UNESCO's liste over verdensarv, og er virkelig vakker. Nærøyfjorden er ca 7 kilometer lang og i enden av fjorden finner du Gudvangen, vel verdt et besøk med både vikinglandsbyen Njardarheimr og et populært sted å padle i kajakk.

Les våre 10 gode tips og fakta om Nærøyfjorden.

Padle i kajakk i Sognefjorden
Foto: Kaitlin Bailey / Matador Network / www.fjordnorway.com 

5. Aurlandsfjorden:

Aurlandsfjorden er en fjordarm ut fra Sognefjord. Den er ca 29 kilometer lang og i enden finner du Flåm som kanskje er det mest besøkte tettstedet langs Sognefjorden. Fra Sognefjorden vil du se at Aurlandsfjorden deler seg etter ca 11 kilometer. Da fortsetter Aurlandsfjorden inn til Flåm og Nærøyfjorden inn til Gudvangen.

6. Flåm

Flåm er kanskje mest kjent for Flåmsbana, toget som går mellom Myrdal og Flåm. Det er ofte på lister over noen av verdens vakreste togreiser. Flåmsbana er nest brattest bane i Europa som kjører på normalspor. Selv om det er 20 tunneller, har du flott utsikt når toget svinger seg nedover Flåmsdalen.

Flåmsbana
Utsikt fra Flåmsbana. Foto: Visit Bergen / Casper Steinsland - visitBergen.com

I Flåm er det mange cruiseskip om sommeren og du finner et godt tilbud av både overnatting og aktiviteter, med Flåmsbana som den største attraksjonen. Prøv gjerne å legge turen til Flåm utenom høysesongen. Flåm er et vakkert sted både høst, vinter og vår og Flåmsbana går hele året. Her kan du lese mer om Myrdal stasjon.

7. Sognefjorden attraksjoner - dette vil du ikke gå glipp av

De fleste attraksjonene i Sognefjord har naturlig nok en tilknytning til selve fjorden. Men det er mange alternativer å velge mellom. Vil du padle med guide i spektakulære omgivelser, leie din egen yacht med kaptein, eller reise i ekspressfart fra A-Å? Valgene er mange. Her er noen gode tips til planleggingen:

 1. Båttur mellom Flåm og Gudvangen
  Få med deg fjordtur på verdensarvstedet Nærøyfjorden, utsiktspunktet Stegastein og Tvindefossen på denne rundturen fra Bergen.
  1. Mandag, 25. Mars 2024Torsdag, 31. Oktober 2024
  2. Torsdag, 26. Desember 2024Mandag, 30. Desember 2024
  3. Fredag, 1. November 2024Mandag, 23. Desember 2024
 2. Stegastein utsiktspunkt
  Stegastein er et av Norges flotteste utsiktspunkt, 650 meter over Aurlandsfjorden
 3. Standard extra fjord tour fra Bergen
  Rundtur med tog fra Bergen. Høydepunkter er sykkel fra Myrdal ned til Flåm, padle kajakk i Aurlandsfjorden og RIB båt til Gudvangen.
  1. Lørdag, 1. Juni 2024Mandag, 30. September 2024
 • Flåmsbana.  Det er ikke uten grunn at dette er en av Norges største attraksjoner. Turen fra Myrdal ned til Flåm (eller omvendt) er spektakulær, her får du virkelig se indrefileten av norsk natur.
 • Brevanding
 • Besøk en stavkirke. Fem av de eldste stavkirkene i Norge finner du i Sognefjorden, inkludert Urnes stavkirke som står på UNESCO's liste over verdensarv.
 • Besøke Norsk Reiselivsmuseum i Balestrand

Sognefjorden og Stegastein utsiktspunkt
Utsiktspunktet Stegastein. Foto: Gjertrud Coutinho 

8. Vik i Sogn

Vik ligger på sørsiden av Sognefjorden, ca 1,5 timers kjøretur fra Flåm. Båten fra Bergen til Flåm om sommeren stopper også i Vik, hvor det bor ca 2,500 innbyggere. I Vik finner du Hopperstad Stavkirke, storslått natur og gamalost, som forøvrig har sin egen festival. Om sommeren kan du ta dagsturen 
"Opplev Sognefjorden og Vik" som har både båt fra Bergen, byvandring og lunsj inkludert.

9. Vinter ved Sognefjorden

Sognefjorden har flest besøkende på sommerhalvåret, men har du mulighet til å reise på vinteren kan du få mange flotte opplevelser. Flåmsbana er tilgjengelig hele året og det er også båten mellom Flåm og Gudvangen. Fra Bergen kan du oppleve begge disse attraksjonene på rundturen Norge i et nøtteskall®.


Foto: fjordnorway.com/Fjord Norge 

10. Fjordcruise Sognefjorden

Sognefjorden er et populært område å besøke fra tilreisende fra hele verden og det finnes et stort utvalg dagsturer fra Bergen. Her kan du lese mer om turer i Sognefjorden.

De fleste turer kan kjøpes her på visitBergen.com eller i Turistinformasjonen i Bergen. For å planlegge dagene i Bergen før og etter turen til Sognefjorden er det lurt å ta en titt på Ting å gjøre i Bergen. Trenger du hjelp til å velge aktiviteter eller attrkasjoner, finner du også mange gode tips i våre Topp 10 lister.

Om du ikke vil begrense turen til bare å inkludere Sognefjorden, men kanskje også se alternativene til Hardangerfjorden eller øyriket utenfor Bergen, finner du alle turene fra Bergen her.

Kjører du i Fjord Norge regionen og skal fra Bergen til Ålesund, finner du noen skjulte perler i Sognefjorden. Les mer om bilturen "Fjorden utenfor allfarvei - en gylden omvei til Sognefjorden".