Tips til Norgesferien

Norgesferie i Bergen og regionen

7 tips til de beste opplevelsene

Norgesferie - 7 tips til de beste opplevelsene i Bergen og regionen

Du kan reise til Bergen uten å kalle det en Norgesferie. Men det blir ingen skikkelig Norgesferie uten å reise til Bergen. Her får du den komplette guide til den vestnorske eventyrferden. 

1. Bergen

Bergen er selve rosinen i pølsen når du skal besøke Vestlandet. (Dette merkelige uttrykket kommer fra en gammel skikk hvor man stoppet inn rosiner i enden før man knøt sammen blodpølser) I Bergen er det så mange opplevelser at vi aldri hadde blitt ferdig hvis vi skulle nevnt alle, så i denne artikkelen har vi valgt å trekke frem noen av høydepunktene.

Fløyen og Ulriken

Bergen kalles ikke byen mellom de syv fjell for ingenting, og de to mest kjente fjellene er Fløyen og Ulriken. Både Fløibanen og Ulriksbanen har gått gjennom en oppussing det siste året og har nå både splitter nye vogner med plass til flere, og moderne stasjoner.

 1. Fløibanen - nye vogner i 2022
  Ta Fløibanen til toppen av Fløyen! Her kan du se den flotte utsikten, boltre deg på lekeplassen eller i Trollskogen, gå på tur og padle kano på Skomakerdiket.
  1. Tirsdag, 2. Januar 2024Tirsdag, 31. Desember 2024
 2. Ulriksbanen
  Den nye Ulriksbanen tar deg opp på det høyeste av Bergens 7 fjell med Norges største gondoler.
  1. Tirsdag, 1. Oktober 2024Søndag, 22. Desember 2024
  2. Onsdag, 1. Mai 2024Mandag, 30. September 2024
 3. Fjellturer i Bergen og regionen
  Forslag til fjellturer på de syv fjell og i området rundt Bergen

Turen med banene er en opplevelser i seg selv, men det er når man kommer helt til topps at opplevelsen blir ekstra spesiell. Med utsikt så langt øyet rekker brer Bergen seg ut under deg. Både på Fløyen og Ulriken er det kort vei til flott turterreng, og gode muligheter for en matbit. 

Shopping    

Du reiser aldri tomhendt hjem fra en tur til Bergen. Her kan du ta turen innom de store kjedebutikkene, eller utforske en rekke forskjellige små nisjebutikker som du neppe finner noe annet sted i verden. 

Uten mat og drikke duger Norgesferien ikke..

Mat må man ha, og i Bergen har du alle muligheter for å nyte et bedre måltid. Her kan du velge blant hele spekteret av spisesteder; fra internasjonalt anerkjente restauranter til mindre nabolagsrestauranter, fra tradisjonsrik norsk mat til italiensk, mexikansk, brasiliansk osv. 

Norgesferie - Fjellskål
Foto: Fjellskål Sjømatrestaurant på Fisketorget 

Festivalbyen Bergen

I Festivalbyen Bergen skjer det alltid noe spennende. Hvert år arrangeres rundt 60 ulike festivaler og store konserter i Bergen. For musikkelskere er Bergenfest, Festspillene og Nattjazz blant høydepunktene, men folk valfarter også til byen for å oppleve Fjordsteam og/eller Bergen Matfestival.

Her er noen av høydepunktene sommeren 2024:

 1. Acosta Danza Cuban Eclectico
  Festspillene i Bergen ble etablert i 1953 og er flaggskipet blant Skandinavias festivaler for musikk og scenekunst. Arrangeres hvert år i månedskifte mai/juni.
  1. Onsdag, 21. Mai 2025Onsdag, 4. Juni 2025
 2. Miss Tati på scenen under Nattjazz
  Mai og juni er tiden for NATTJAZZ følelsen - det å vandre gatelangs i soloppgang, fuglekvitter og sommerluft, med musikk i blod og hode.
  1. Fredag, 23. Mai 2025Lørdag, 31. Mai 2025
 3. Bergenfest
  Fire dager med store musikkopplevelser på Bergehus Festning! Flotte artistnavn bidrar til at festivalen preger Bergen hvert år. I 2025 er det AURORA som headliner lørdagen.
  1. Onsdag, 11. Juni 2025Lørdag, 14. Juni 2025
 4. Bergen Matfestival
  Sett av første helgen i september til Bergen Matfestival. Fantastiske lokale råvarer, unike festivalrestauranter, lokal drikke og matkurs for både barn og voksne.
  1. Fredag, 6. September 2024Lørdag, 7. September 2024

2. Bergensregionen

Dagsturer med bil

Fra Bergen er det kort vei ut i den omliggende regionen for enda flere flotte opplevelser. Har du bilen med til Bergen har vi en rekke dagsturer vi kan anbefale. Ta en dagstur til Osterøy og opplev håndverks- og industritradisjoner, utforsk øyriket Austevoll sør for Bergen eller opplev den rike floraen på kyststiene og den fantastiske utsikten til storhavet på Fedje. Her finner du flere forslag til dagsturer med bil fra Bergen. 

Norgesferie i Austevoll
Foto fra Austevoll: Visit Bergen / Linn Kjos Falkenberg 

Et stort utvalg av museer

I Bergensregionen finnes det også mange interessante museer vel verdt et besøk. Museene spenner over et vidt spekter. Fra Lyngheisenteret på Lygra, som er det eneste stedet i Europa hvor du kan oppleve autentiske lyngheier tilrettelagt for besøk, via Vestnorsk Utvandringssenter hvor du kan lære om hvordan livet i Amerika var for norske emigranter, til Oleana Économusée hvor du kan følge prosessen innen tekstilproduksjon fra garn til ferdig produkt. 

Ut på tur, aldri sur

Hvis du er glad i å gå i fjellet finnes det også gode turmuligheter i Bergensregionen. Hvis du er interessert i krigshistorie kan du kombinere et besøk på Bjørn West-museet med en enkel fjelltur i fotsporene til denne berømte motstandsgruppen fra 2. verdenskrig. Her finner du flere forslag til fjellturer i regionen sør og nord for Bergen.  

3.  Fjellturer for de mer erfarne

Over vidden

Hvis du ønsker å legge ut på en lengre fjelltur kan vi trygt anbefale klassikeren i byfjellene, turen over vidden mellom Ulriken og Fløyen. Denne turen tar ca. 5 timer og byr på nydelig utsikt over Bergen og regionen, ihvertfall så lenge været er godt. 


Foto: Gjertrud Coutinho 

Dronningstien i Hardanger

Ca 2,5 timers kjøring fra Bergen finner du Dronningstien, en av de vakreste fjellturene i Hardanger, og en av de mest populære turene i Norge de siste to somrene. Dronningstien går mellom Kinsarvik og Lofthus og tar 5-7 timer. Underveis har du flott utsikt over Sørfjorden og bygdene langs fjorden, og du kan også se Folgefonna, Hardangerbroen og over til Kvanndal og Utne.

4.  Naturopplevelser i Hardanger

Norges fruktfat

Vi mennesker har spist epler i tusenvis av år, og epler finnes i et ukjent antall varianter. Her i Norge var det engelske munker som på 1300-tallet tok med seg kunnskapen om den søte, runde frukten. Og de tok den med til Hardanger, hvor de siden har kultivert kunsten å dyrke epler.

Norgesferie i Hardanger
Foto: Reinhold Kager-Syse Gard 

Det sies at det er balansen mellom sødme og syrlighet som gjør eplene fra Hardanger så spesielle. Vårt kalde norske klima, kombinert med varme, lange og lyse sommerdager, gir frukten en unik aroma og syrlighet. Siden 1800-tallet har fruktbøndene langs fjorden produsert eplesider, men det er først de siste årene Hardanger har blitt kjent for denne friske drikken. I takt med økende popularitet har også mulighetene for å besøke gårdene som produserer eplesider økt, i så stor grad at sidersafari har blitt et eget begrep. 

Spektakulære fossefall

Å oppleve noen av verdens høyeste fossefall på nært hold er en opplevelse som kan ta pusten fra noen og enhver. I Hardanger finner du 2 av Norges mest besøkte fosser. 

Steinsdalsfossen (lokalisert rett utenfor Norheimsund) har et fall på tett oppunder 50 meter,  og har noe så unikt som en gangsti bak fossefallet. Tettere kommer du ikke på en foss av denne størrelsen.

Norgesferie til Hardanger og Steinsdalsfossen
Steinsdalsfossen. Foto: Visit Hardangerfjord / Simon Sjøkvist 

Når du først er i området bør du benytte anledningen og kombinere besøket med en rib-safari på den majestetiske Hardangerfjorden og videre inn det ti kilometer lange og trange Fyksesundet til Botnen. Botnen er en veiløs grend, avsides selv etter norsk standard. 

Fjordcruise og fossefallsafari i Hardanger
Foto: Nordheimsund Rib Seafari 

Hvis du synes fallet på 50 meter var imponerende kan vi love deg at du vil synes at Vøringsfossen er spektakulær. Fra utsiktsplattformene kan du oppleve store vannmengder stupe 182 meter ned i Måbødalen. Hvis du tar turen over den nybygde broen som krysser fossedalen kommer du enda nærmere fossen.

Dampende saunaopplevelse 

Med utsikt til Sørfjorden og fjellene kan du nyte en dampende heit saunaopplevelse i Hardanger. Temperaturen i saunaen ligger opp mot 80 grader og fjorden byr på et friskt bad mellom øktene. Et besøk hos Heit Sauna i Ullensvang kan enkelt kombineres med både Dronningstien (Fra Lofthus er det kun 10 minutters kjøring) eller sidersmaking hos siderprodusenten Hardangergutane på nabogården.


Foto: Heit Sørfjorden Sauna 

5.  Actionfylte opplevelser? Det er Voss det!

Ekstrembygda Voss er riktig sted hvis du ønsker actionfylte opplevelser. Uten at du dermed må utfordre alle dine grenser. Kanskje har du lenge drømt om å oppleve følelsen av fritt fall, men i trygge og kontrollerte omgivelser? Da anbefaler vi deg å prøve vindtunnelen til VossVind. Der kan du oppleve mestringsfølelsen ved å fly, snakk om å føle seg som Superman! 

Gå på oppdagelsesferd i tretoppene i klatre- og ziplineparken på Voss. Høyt oppe i trærne tar du deg fra tre til tre ved hjelp av ulike klatre- og balanseelement. Noen av elementene er enkle, noen mer fysiske mens noen er veldig høye, men felles for de alle er at de er veldig artige. I parken er det totalt 60 forskjellige element og det høyeste punktet er mer enn 14 meter over bakkenivå. Alle høydeløypene avsluttes med en zipline der den lengste er over 70 meter. I tillegg er det en egen zipline løype der den lengste tar deg 150 meter og krysser elven!

6.  Norgesfeire langs Bergensbanen - Fra Oslo til Bergen med tog

Togturen mellom Oslo og Bergen tar deg gjennom noen av de vakreste landskapene i Norge. Togturen tar ca. 7 timer og underveis stopper toget 21 steder. En utmerket anledning til spennende opplevelser på vei over fjellet.

Norgesferie langs Bergensbanen
Foto: Vy/Øivind Haug 

Hvis dere tar med dere syklene på tur, kan dere gå av på Haugastøl og sykle Rallarvegen over Finse til Myrdal og Voss. Eller hvorfor ikke stoppe på Myrdal stasjon for å skifte tog til den berømte Flåmsbana som går fra Myrdal og ned til Flåm? Dette er en fantastisk togreise med spektakulær utsikt! 

7.  Matopplevelser i Bergen og regionen

Tilgang på et stort mangfold av råvarer fra rene, mektige omgivelser inspirerer til et kreativt og nyskapende kjøkken i Bergen og regionen. Sjømat har alltid vært kjernen i bergensk matkultur, og havet utenfor Bergen bugner av smakfulle delikatesser. Men ikke glem å benytte anledningen til å smake på verdens beste ost, og har du lyst til å prøve en litt mindre kjent vestlandsk spesialitet kan vi trygt anbefale villsau, et av de beste og mest bærekraftige kjøttstykkene du kan få. 

God mat kan du oppleve mange steder i både Bergen og regionen. I tillegg til alle de gode restaurantene i Bergen er Bekkjarvik Gjestgiveri på Austevoll (drives av Bocuse d’Or vinner Ørjan Johannessen) Mandelhuset på Tysnes og Haaheim Gård på Tysnes vel verdt et besøk. Uansett om du kommer sjøveien eller med bil.

 1. Mandelhuset
  Som ei kvit perla, heilt i sjøkanten på Tysnes kun ein time frå Bergen, ligger Mandelhuset, ein lun og koselig restaurant der kjøkenet bruker lokale råvarer til å glede alle gjestane som kjem.
  1. Lørdag, 8. Juni 2024Tirsdag, 13. August 2024
 2. Haaheim Gaard
  På Haaheim Gaard på Tysnes utenfor Bergen bor du i nydelige omgivelser 170 meter over havet. Ærverdig boutique hotell der du også kan oppleve intimkonserter.
 3. Bekkjarvik Gjestgiveri
  Bekkjarvik Gjestgiveri Hotel & Suites ligger i havnen i idylliske Bekkjarvik i Austevoll - en kort tur med hurtigbåt fra Bergen eller Flesland. 1,5 t med bil fra Bergen.
 4. Myrdal Gård
  På Myrdal Gård på Tysnes utenfor Bergen lages ost av både geit og kumelk. Om våren og sommeren er gårdsbutikken åpen og er det mulig å besøke gården.
  1. Lørdag, 22. Juni 2024Torsdag, 15. August 2024

Opplevelser på veien til Bergen 

De eventyrligste fjelloverganger. Hardangervidda. Atlanterhavsveien. Den bratte togturen Flåmsbana. Ikoniske Preikestolen. Det er ikke mulig å reise til Bergen med bil uten å komme tett på en perlesnor av norske underverker. Bergen som destinasjon er noe for seg selv, men like fabelaktig er veien hit. Uansett om du setter ut fra Østlandet, Sørlandet, Trøndelag eller fra områdene langs kysten er du garantert en ferie du aldri vil glemme. 

Bergen og regionen står klare til å ønske deg velkommen på årets Norgesferie.

Her ser du noen av stedene nevnt i artikkelen:Norgesferie kart
Foto: Google Maps

Reiser du med familien finner du mange tips til Norgesferie med barn her, og gode tips til Norgesferie med ungdom her.

Ønsker du å motta inspirasjon og reisetips fra oss? Her kan du melde deg på vårt nyhetsbrev.