Norgesferie Vestlandet - Tysnes

Norgesferie på Vestlandet

Tips til 7 fine steder rundt Bergen

Norgesferie på Vestlandet - 7 fine steder rundt Bergen

Det finnes mange flotte steder du kan reise på Norgesferie på Vestlandet. Fjorder, fjell, fossefall, kystlandskap og isbreer er bare noen av opplevelsene du bør få med deg.

Hvis du vil gjøre Norgesferien ekstra spesiell gir vi deg her 7 gode tips til fine steder rundt Bergen. Og når du er først er i nærheten av byen mellom de syv fjell bør du benytte anledningen og tilbringe noen dager i Bergen by  også. 

Norgesferie Vestlandet - Kart
Kart: Visit Bergen 

1. Øygarden - vill, vakker og våt Norgesferie på Vestlandet

Hvis du vokste opp på 80-tallet så husker du kanskje sangen vill, vakker og våt av CC Cowboys. Sangtittelen passer perfekt for å beskrive Øygarden. Her kan du oppleve flott natur, et spennende dyreliv og rike kulturminnemiljøer. Området er også et skattkammer for deg som liker krigs- og okkupasjonshistorie.

Norgesferie på Vestlandet - Øygarden
Visit Bergen / Robin Strand – visitBergen.com 

På Nordsjøfartmuseet kan du lære mer om en av de mest kjente motstandskampene som endte med Telavåg-tragedien.

Norgesferie Vestlandet - Nordsjøfartmuseet
Foto: Nordsjøfartmuseet i Telavåg - Museum Vest 

Øygarden er havørnens rike, men det er langt fra den eneste fuglearten i dette fascinerende kystlandskapet. Det finnes faktisk hele 236 fuglearter i området, noe som gjør Øygarden til et av landets beste steder for fugletitting. 

Øygarden ligger rett utenfor Bergen, men strekker seg ganske langt. Fra Bergen sentrum til ytterste punkt i Øygarden tar det ca. 1 time å kjøre.

2. Tysnes - Med havet til vest og Hardangerfjorden til øst

Mange kjenner kanskje øyen Tysnes best for festivalen Tysnesfest, en familievennlig musikkfestival i sjøkanten. Men Tysnes har mye mer å by på. Tysnes er faktisk ikke bare en øy, det er en gruppe av øyer, med et samlet areal på 255 kvadratkilometer. Her finner du svaberg og lyngheier ut mot havet på vestsiden, mens landskapet skifter til høye fjell og store skogområder i øst mot Hardangerfjorden. Og ikke minst en flott skjærgård som skapt for utflukter i båt både med og uten fisking.

For å komme til Tysnes fra Bergen må du ta ferge fra Halhjem (samme sted som det går ferge til Sandvikvåg på Stord), ca. 35-40 minutters kjøring fra Bergen sentrum. Fergen går til Våge.

Norgesferie Vestlandet - Tysnesfest
Tysnesfest. Foto: Øystein Vaage / Tysnesfest 

Tysnes er etterhvert også blitt kjent for matopplevelser. På kaien i Våge finner du Mandelhuset helt i sjøkanten. På Mandelhuset lager de god mat med ekte smaker, basert på lokale ferske ingredienser. Fisk og skalldyr får de rett på kaien fra lokale fiskere, poteter og storfekjøtt kommer fra nabogården og frukt og epler blir plukket på øyen.

Norgesferie på Vestlandet - Tysnes utenfor BergenMandelhuset. Foto: Øystein Vaage / Tysnesfest 

På Myrdal Gård produseres ost i verdensklasse og om våren og sommeren er de åpne for besøkende. Her kan du møte dyrene, handle i gårdsbutikken og spise i restauranten. Gården ligger ved foten av Tysnes sitt høyeste fjell, Tysnessåto. Turen opp Tysnessåto tar ca 1 time og byr på nydelig utsikt 751 meter over havet. 

På Tysnes kan du overnatte på vakre Haaheim Gaard.

Myrdal Gård
Foto: Myrdal Gård

Her kan du lese mer om ting å se og gjøre på Tysnes.

3. Austevoll - øyriket med 667 øyer og holmer

Austevoll ligger midt mellom Bergen og Stord og her står naturopplevelsene i kø både til sjøs og på land. Det finnes flere tettsteder på Austevoll, Storebø og Bekkjarvik er de mest kjente. Du kan ta båt fra Strandkaiterminalen i Bergen sentrum til Bekkjarvik, ruten opereres av Norled. Dersom du kjører i egen bil går det ferge fra Krokeide til Hufthamar. 

Hvis du legger turen innom Bekkjarvik på din Norgesferie på Vestlandet, bør du benytte anledningen til å besøke Bekkjarvik Gjestgiveri, som ligger idyllisk til helt nede ved havnen. Gjestgiveriet ble bygget så tidlig som slutten av 1600-talet og har tatt imot gjester fra nær og fjernt siden. Gjestgiveriet er familiedrevet og tilbyr fortsatt overnatting, men er kanskje enda mer kjent for restauranten sin. Tidligere Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessen er sønn av eierne, og skaper sammen med sin bror Arnt kulinariske opplevelser av høy kvalitet

  1. Bekkjarvik Gjestgiveri
    Bekkjarvik Gjestgiveri Hotel & Suites ligger i havnen i idylliske Bekkjarvik i Austevoll - en kort tur med hurtigbåt fra Bergen eller Flesland. 1,5 t med bil fra Bergen.

Fra Bekkjarvik kan du også bli med ut på fisketur ut i havgapet. En dag med sjøsprøyt, fiske og røverhistorier. Og kanskje er det din egen fangst som dere nyter i restauranten om kvelden? Med Lokalbåten MS Tjelden kan du øyhoppe mellom øyene i Austevoll (opereres av Norled). Du kan enten bare sitte om bord og være med på en rundtur, eller hoppe av underveis og ta neste båt videre. 

Austevoll er blitt et sykkelparadis etter at de største øyene har blitt knyttet sammen av broer. Gode veier, lite trafikk og flott natur gjør sykkelturen til en spesiell opplevelse. Hvis du ikke har med egen sykkel kan du leie både i Bekkjarvik og Bakkasund. I Bekkjarvik kan du også leie både sup (stand up paddle board) og kajakk.

Her kan du lese mer om Austevoll - livsnyternes eldorado.

4. Osterøy - øyen med den storslåtte naturen 

Osterøy er en innlandsøy en halvtimes kjøring fra Bergen. Øyen er omsluttet av vakre fjorder på alle kanter, men er også kjent for sine høye fjell som står klar til å bestiges. Hvis du liker å gå på topptur er Bruviknipa det naturlige valget. Toppen ligger 822 meter over havet og byr på mektige inntrykk over fjordlandskapet. Men det finnes også mange flotte turer i litt lettere terreng. Turen opp Kossdalsvingane tar deg opp 17 hårnålssvinger og passer godt for hele familien.

Tur til Kossdalssvingane på Osterøy
Kossdalssvingane på Osterøy. Foto: visitOsteroy 

Når du først er på Osterøy bør du benytte anledningen til å oppleve noen av de mange kulturminnene. Osterøy har lange håndverks- og industritradisjoner, tradisjoner som fortsatt er sterke. I Mjøsvågen står minnene på rekke og rad i den lune og idylliske vågen langs Osterfjorden. Her var det i gamle dager kisteverksted, smier, treskofabrikk, metallstøperi og møbelfabrikk. Nå har det kommet nytt liv i bygningene, slik at du kan kombinere besøk på kafé, galleri og landhandel med omvisning i de historiske bygningene om sommeren.

Mjøsvågen på Osterøy
Mjøsvågen på Osterøy. Foto: visitOsteroy 

Spennende kulturminner finner du også på Osterøy Museum, et friluftsmuseum med bygninger tilbake til 1600-tallet, og på Havrå, en gård og museum med en historie som strekker seg tilbake til bronsealderen. Gården er et unikt minne om gårdsdrift, byggeskikk og arbeidsliv på vestlandsgårdene. Alle besøkende må bestille billett på forhånd.

Det kreves mer enn en dag for å oppleve Osterøy. Da er Fjordslottet det perfekte stedet å overnatte. Fjordslottet sin historie går helt tilbake til 1851 da bergenskjøpmannen Carl Joacim Hambro startet Fotlandsvåg Bomuldspinnerie, og bygde seg et herskapshus som nå i moderne tider har blitt omgjort til hotell. 

5. Fedje - landsbyen i havet

Fedje er en liten øykommune på ytterste vestkyst. Øyen har en utstrekning på 7,4 km2 så her er avstandene korte. I tillegg kommer over hundre små øyer og skjær. Totalt bor det kun ca. 600 personer på øyen. Fedje ligger ca. 2 timer med bil nordvest for Bergen, inkludert en fergetur på ca. 40 minutter helt på slutten. 

Norgesferie Vestlandet - Fedje
Fedje kirke. Foto: Visit Bergen / Nordlandblog.com - visitBergen.com 

Som på så mange andre steder langs kysten står naturopplevelsene i kø på Fedje. På din vei langs stiene i kystlyngheiene opplever du en frodig flora og fantastisk utsikt til bølgene som skyller inn fra Atlanterhavet. Det er også et rikt dyreliv på øyen. Området i havnen er også vel verdt et besøk. Livet går litt saktere på Fedje så her kan du slappe av og bare nyte det gode kystlivet.

Selv om det bor kun 600 mennesker på Fedje er det gode overnattingsmuligheter. Det mest spesielle av disse er definitivt Hellisøy fyr, en fredet fyrstasjon fra 1855. Fyrstasjonen ligger på en egen øy og det er mulig å overnatte i fyrvokterboligen. 

6. Modalen - den lille kommunen med de store opplevelsene

Målt i innbyggere er Modalen Norges nest minste kommune, målt i opplevelser rangerer Modalen langt høyere. Modalen ligger nord-øst for Bergen og turen tar ca. 1 time og 25 minutter med bil.

I mange år har fjordcruiset fra Bergen til Mo gjennom Mostraumen vært en av de mest populære turene. Turen går fra Zachariasbryggen i Bergen inn i den 27 km. lange Osterfjorden på vei mot Mo. Underveis på turen smalner fjorden til mellom stupbratte fjellsider når båten går gjennom den grunne og strie Mostraumen. 

  1. Departure at the Fish Market
    Opplev fjord og fjell på en 3-3,5 timers fjordtur gjennom Osterfjorden til den trange og idylliske Mostraumen hvor båter såvidt kan passere!
    1. Torsdag, 1. Februar 2024Fredag, 22. Mars 2024
    2. Onsdag, 1. Mai 2024Torsdag, 31. Oktober 2024
    3. Lørdag, 23. Mars 2024Tirsdag, 30. April 2024
    4. Fredag, 1. November 2024Tirsdag, 31. Desember 2024
  2. Slottet i Modalen kommune
    Kort og spektakulær utsiktstur til klippeblokken Slottet. Turen går på god sti og tar ca 2 timer tur/retur. En enkel fjelltur som egner seg godt for hele familien.
  3. Nedstavatnet
    Velg mellom kort eller lang fjelltur fra samme startsted i Modalen nord for Bergen. Gå 30-40 min. til Nedstavatnet eller 4 timer (én vei) inn til Skavlabu.

Modalen er også kjent for fjellturer. Best kjent av disse er turen til klippeblokken Slottet, som kneiser loddrett 200 meter over Mofjorden. Slottet kalles ofte Preikestolen i miniatyr.

Turen er relativt enkel, men byr på en luftig opplevelse med storslått utsikt på toppen. Mange bruker også Modalen som startsted for turer inn i Stølsheimen, et landskap som strekker seg fra Nordhordland til Sogn i nord og Voss i øst. Turen opp på “Modalens tak” til Skavlabu, en selvbetjent turlagshytte på 960 meter over havet (driftes av Den norske turistforeningen) er en av mange spennende turer i dette området. 

7. Gulen - inngangsporten til Sognefjorden

Gulen ligger ca. 2 timers kjøring fra Bergen, men kan også nåes med hurtigbåt fra Bergen (ruten opereres av Norled). 

Skal du besøke Gulen så bør du legge turen innom Gulatinget, stedet for det største lagtinget i vikingtiden i Norge fra 900 til 1300. Vikingene kom til Gulatinget for å vedta lover, dømme i saker og drøfte politiske spørsmål. Nå kan du komme hit, tusen år etter, for å lære mer om vikingene, lovene deres og hvordan samlingene på tinget la grunnlaget for samfunnet slik vi kjenner det i dag.

Det er mulig å besøke Gulen på en dagstur, men det er også flere fine overnattingssteder hvis du er på Norgesferie på Vestlandet. Det gamle handelsstedet Skjerjehamn ligger idyllisk til på en liten øy like ved der hvor Sognefjorden starter. På Skjerjehamn har det vært gjestgiveri siden 1641 og du kan fortsatt overnatte i omgivelser med opprinnelig karakter fra 1800-tallet. Like i nærheten finner du den majestetiske og mye omtalte Kong Olav-statuen. 

Norgesferie Vestlandet - skjerjehamn
Foto fra Skjerjehamn: Visit Bergen / Linn Kjos Falkenberg 

Gulen er også et fint sted om du kjører motorsykkel. Ytre Sogn og Sunnfjord har populære veier for MC (smale veier med svinger og bakker), flott utsikt og små hoteller som passer for MC grupper på tur. 

Hvis du skal på Norgesferie på Vestlandet er veien alltid kort til Bergen. Det blir ingen skikkelig Norgesferie uten å tilbringe noen dager i byen mellom de syv fjell.Norgesferie
Utsikt over Bergen by fra Fløyen. Foto: Visit Bergen / Casper Steinsland - visitBergen.com

  1. Tips til opplevelser for hele familien
    Reisetips for barnefamilier i Bergen og på Vestlandet.
  2. Norgesferie med ungdom
    10 tips til Norgesferie med ungdom

Hvis du trenger litt inspirasjon for hva du skal finne på finner du gode tips her for å få mest mulig ut av din reise til Bergen. Har du unger sier du? Vi har selvsagt gode forslag til hva du kan finne på når du reiser på Norgesferie med små barn og ferie med ungdommer.
  
Da gjenstår det vel bare å planlegge kjøreruten til Bergen? Her finner du mer informasjon om kjøreruter til Bergen både fra Østlandet, Sørlandet og Trondheim m.fl. og noen tips til hva dere kan oppleve på veien. 

Ønsker du å motta inspirasjon og reisetips fra oss? Her kan du melde deg på vårt nyhetsbrev.