Vøringsfossen

Vøringsfossen

En av Norges meste kjente fosser

Vøringsfossen utsiktspunkt - 5 nyttige tips for besøkende

Vøringsfossen ligger på vestsiden av Hardangervidda, ikke langt fra Eidfjord innerst i Hardangerfjorden. Med et fall på 182 meter fosser vannet nedover fjellsiden inn i den trange Måbødalen. 

I denne artikkelen kan du lese om hvordan du kommer deg hit, og den nye broen som gjør opplevelsen ved fossen enda mer spesiell. Her er 5 nyttige tips til planleggingen:

1. Vøringsfossen utsiktspunkt

Den flotte fossen har lenge vært et populært turistmål for tilreisende i fjordene, men mangelen på sikring i området har dessverre medført flere ulykker. Nå kan man endelig oppleve fossen på nært hold på en sikker måte fra flere utsiktspunkter.

På utsiktspunktet ved Fossli Hotel har det blant annet blitt bygget utsiktsplattformer og -stier i metall, samt nettinggjerder ved alle juvkantene. Dette gjør at man på en trygg måte kan bevege seg i terrenget og oppleve vannet som kommer fossende ned fra forskjellige vinkler. Siste del av utbyggingen står nå klar i form av en spektakulær trappebro over fossen, som gjør opplevelsen av fossen enda mer uforglemmelig.

Vøringsfossen bro

Broen spenner totalt 47 meter tvers over fossen, og høydeforskjellen på vei over juvet er på hele 16 meter. Dette gir deg gode muligheter til å oppleve fossen fra forskjellige høyder, og få tatt bildene som vil få vennene dine hjemme til å si wow. Broen er bygget av metall og består totalt av 99 trinn. 

Vøringsfossen bro Foto: Visit Hardangerfjord

2. Hvordan komme seg til Vøringsfossen

Kjøre selv

Du kan kjøre til fossen både fra Bergen og fra Geilo/Oslo. Fra Bergen er det 173 kilometer, og kjøreturen tar normalt i underkant av 3 timer dersom du kjører via Voss og deretter over Hardangerbroen, Norges lengste hengebro. Den siste delen av kjøreturen snirkler veien seg oppover Måbødalen, med flere naturskjønne utsiktspunkter over dalen underveis.

Vøringsfossen kart Kart: Google Maps

Kommer du fra Geilo/Oslo kjører du riksvei 7 over Hardangervidda. Denne veistrekningen er utpekt som Nasjonal turistveg, hvilket innebærer at den regnes som en av Norges vakreste bilturer. Fra Geilo til Vøringsfossen er det 73 kilometer, og du bruker normalt litt over en time. Vær oppmerksom på at denne veien kan være stengt eller kun åpen for kolonnekjøring om vinteren. Du kan lese mer om å kjøre fra Oslo til Bergen via Hardangervidda her.

Det er to store parkeringsplasser like ved fossen. Du kan enten velge å parkere ved Fossli hotell (ca. 1 kilometer fra hovedveien), eller du kan parkere på parkeringsplassen øverst i Måbødalen (ligger langs hovedveien). Det er åpne toaletter begge steder i perioden mellom 1. april og 31. oktober.

Vøringsfossen parkering Foto: Harald Christian Eiken / vmproduksjon.no / Statens vegvesen

3. Kan man besøke Vøringsfossenen om vinteren?

Det er fullt mulig å besøke fossen hele året. Veien fra Bergen er åpen året rundt, mens veien fra Geilo over Hardangervidda kan være stengt i perioder på grunn av dårlige værforhold. Utsikten om vinteren er definitivt best mens det er lyst, så vi anbefaler at du legger besøket til mellom kl. 10.00 og 15.00 på denne tiden av året. Vær obs på at om vinteren er toalettene på Fossli hotell stengt.

Vannføring i fossen:
Fossen er regulert og er et av Sima kratverk sine anlegg. I sommersesongen er det er krav til minstevannføring på 12 m³ vann i sekundet slik at fossen fremstår som et flott skue. Dette gjelder kun om sommeren og på vinteren kan det være mindre vann i fossen og den kan også være delvis eller helt frossen.

4. Vøringsfossen tur

For de som liker å gå på tur er det mulig å gå til Vøringsfossen fra Fossetromma eller Storegjel. Hoveddelen av turen går i ulendt terreng, og underveis må du over områder med store steiner så ta med deg solide tursko for å sikre at du har godt fotfeste på de våte steinene. Turen er 3,7 km lang fra Fossatromma/1,7 km fra Storegjel (en vei), og anbefales kun i perioden fra midten av mai og oktober, på grunn av værforholdene. 

Vøringsfossen tur Foto: Visit Hardangerfjord / Vegard Breie

5. Bli med på en guidet tur fra Bergen

Det er også mulig å kombinere et fjordcruise på Hardangerfjorden med et besøk til Vøringsfossen. På turen"Fjordcruise på Hardangerfjorden med tur til Vøringsfossen" starter du med rutebuss fra Bergen og fortsetter med båt fra Nordheimsund til Eidfjord. Med turen "Fjord- og fossetur i Hardanger™" starter du med tog fra Bergen til Voss, og forsetter med bus til Ulvik og båt til Eidfjord.

  1. Fjordcruise på Hardangerfjorden
    Gled deg til et fjordcruise omgitt av åpne fjordarmer, snøkledde fjell, små bygder og spektakulære Vøringsfossen.
    1. Onsdag, 1. Mai 2024Lørdag, 31. August 2024
  2. Vøringsfossen sett fra oven - en del av Nasjonal Turistveg Hardangervidda
    Opplev Hardanger og to av Norges mest kjente fosser Vøringsfossen og Steinsdalsfossen på en dag!
    1. Mandag, 13. Mai 2024Søndag, 1. September 2024

Bonustips: Ta turen innom Voss på veien

Uansett om du kommer kjørende fra Bergen, eller fortsetter videre til Bergen etter å ha stoppet ved Vøringsfossen, anbefaler vi at du bruker litt tid på Voss. Voss er mest kjent for ekstremsport, og passer perfekt hvis du vil kjenne at blodet bruser. Fra midten av mai til oktober kan du rafte i en av elvene like ved Voss, eller hvorfor ikke realisere drømmen om å fly i vindtunnelen på VossVind. I Voss Klatre- og Zipline Park kan hele familien ha det gøy i tretoppene, prøve ut over 60 forskjellige klatreutfordringer og en rekke lange og luftige ziplines. Om vinteren byr Voss på flotte forhold for både alpint og langrenn.

Leter du etter flere ting å gjøre i Bergen? Sjekk ut hele listen her.