Du er her: Home Ting å gjøre Aktiviteter Fiske
Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise, eller velge mellom et spennende utvalg av håndplukkede turer.
For å lage din egen reiserute, klikk for å legge til et produkt i reiseruten.
Meny
I havet, ved kysten, fjordene eller stille fjellvann.
Du er her: Home Ting å gjøre Aktiviteter Fiske
Det finnes mange fiskemuligheter i Bergensregionen. Her finner du noen gode tips til fiskeplasser i Bergen, fiskeregler og sikkerhet, i tillegg til råd om hvordan du kan gjøre fisketuren din mer bærekraftig.
Det finnes mange gode fiskesteder i Bergen, enten du fisker fra land eller i båt. Her er en håndfull gode tips til fiskeplasser i Bergen:
Skal du fiske i ferskvann må du skaffe deg et fiskekort eller løyve i det aktuelle område. Fiskekort til de aller fleste steder kan man kjøpe på nettsiden inatur.no. Det er også muligheter for å kjøpe fiskekort på sportsbutikker, matbutikker eller campingplasser i nærheten av det aktuelle fiskestedet. Barn under 16 år får gratis fiskekort. Priser varierer mye, men kan koste alt fra under 100 kr - 600 kr avhengig av område og gyldighetsperiode.
I Bergen kommune kan man få gratis fiskekort som gjelder 30 vann i bergen kommune. Fiskekortet kan du finne på mittfiske.no. På samme nettsted finner du oversikt over fiskevann i Bergen. For en større oversikt over fiskevann er Bergen kommune sitt friluftskart et godt verktøy.
Hvis du har lite erfaring med båt, men ønsker å dra på en ordentlig fisketur kan en fisketur med Fjord Expedition være et godt alternativ. Her får du muligheten til å utforske livet i havet, lære å fiske, og å lage mat av fangsten.
Vi kaller ofte jordkloden for den blå planeten, og havet har viktige funksjoner som matkilde og regulering av temperatur på kloden. Havet og artene som lever der er sårbare, mange bestander har blitt sterkt redusert på grunn av overfiske og miljøendringer. Noe av det viktigste du kan gjøre som privatfisker er å respektere regelverket, i tillegg kan man ta bevisste valg om hvilke fisker man tar med hjem til middagsbordet.
Noen arter er det ikke lov å fiske i det hele tatt, som vanlig ål, blålange, pigghå, håbrann, brugde og silkehai. Andre arter er mer eller mindre utrydningstruet, men fortsatt lovlig å fiske i noen tidsperioder og områder. For å belaste havet minst mulig bør man unngå eller fiske mindre av arter som laks, hummer, uer, breiflabb, brosme, kveite og kysttorsk. Det er ikke mulig å velge hvilken fisk som biter på, men man har i de fleste tilfeller mulighet til å slippe ut igjen fisk man ikke ønsker. Sjekk for eksempel WWF sin sjømatguide for å få en helhetlig oversikt over tilstanden til norske arter, guiden er og fin å bruke når du handler fisk i butikken.
• Ved fiske fra land er det lov med en fiskestang eller håndsnøre per person, med to agn per redskap.
• Ved fiske fra båt er det lov med to redskap per båt, med ett agn per redskap.
• Det er gratis å fiske i sjøen.
• Er født etter 1980 må du ha båtførerbevis dersom båten er lengre enn åtte meter eller har med enn 25 hestekrefter.
• Det finnes minstemålskrav for blant annet torsk, hyse og krabbe.
• Man må holde 100 meters avstand til oppdrettsanlegg og vassdragsutløp.
• Det finnes flere fredningssoner, blant annet er det fiskeforbud ved Straume bro fra 15. mai - 30. september.
• Tegner og ruser må merkes tydelig med navn og adresse. Visse krav til tegners utforming stilles.
• Som privatperson kan man eksportere 18 kg fisk to ganger i året, dersom man har dokumentasjon fra en registrert turistfiskebedrift. Det er ulovlig å selge fangsten.
Ved fiske i ferskvann er det ulovlig å bruke gift, sprengstoff, strøm, skytevåpen, kunstig lys, lyster eller bruke fisk som levende agn. Det er bare lov å fiske etter høstbare arter, spesielt ferskvanns ål er utrydningstruet og forbudt å fiske.
For å fiske i elver og vassdrag må man først betale fiskeravgift til staten. Fiskeravgift er en særavgift som må betales til staten om man skal fiske etter laks eller sjøaure. Det er bare lov å fiske med en stang eller håndsnøre per person. Mark, sluk, spinner, wobbler og flue er tillatte agntyper.
Det vil gjelde spesifikke fisketider, minstemålskrav og kvoter for forskjellige vassdrag og elver når det gjelder fiske av laksefisker som laks, sjøaure og sjørøye. Som fisker har man ansvar for å sette seg inn i de relevante reglene som gjelder der du er. Bestanden av laksefisk har blitt kraftig redusert i nyere tid. Å velge bort laksefiske bidrar til at den enklere kan bygge seg opp igjen.
På fisketur enten i båt eller fra land er det viktig å tenke på sikkerhet. Meld ifra om hvor du drar og reis helst ikke alene, om det skjer noe er det lurt at andre vet hvor du er. Været kan være uforutsigbart og skifte om på kort tid, det er derfor lurt å følge med på værmeldingen, og være villig til å tilpasse og endre planer etter hva været tillater. Bruk alltid redningsvest og følg lokale råd.
Fisker du fra land må man være obs på at flo og fjære sammen med vind og vær kan gjøre at havet stiger og at bølgene plutselig slår langt inn over land. Fisker man i vassdrag er det nødvendig å sette seg inn i vannføringen, da vannstanden kan variere.
Sjømat i Bergen
Sjømat har alltid vært kjernen i bergensk matkultur. Her kan du lese mer om sjømat i Bergen eller få noen gode tips til hvordan å lage den tradisjonelle bergenske fiskesuppen. Har du ikke hatt fiskelykken med deg, så finnes det et stort utvalg fiskerestauranter i Bergen.
Antall resultater: 2
Vær fisker for en dag og bli med på en spennende tur der du også får muligheten til å fange dine egne krabber.
Bli med på en fiske og smaksopplevelse hvor du får muligheten til å utforske livet i havet, lære å fiske, og å lage mat av fangsten.
Fordel Bergenskortet:
Fordel Bergenskortet:
15% rabattFordel Bergenskortet:
Andre sider
Visit Bergen
Strandkaien 3
NO-5013 Bergen
© Visit Bergen 2024