Nærøyfjorden

Nærøyfjorden

Inkludert på UNESCOs verdensarvliste

Nærøyfjorden – 10 fakta om Norges smaleste fjord

Nærøyfjorden og Geirangerfjorden er Norges eneste fjorder som står på UNESCOs verdensarvliste. Den flotte naturen og kulturlandskapet langs fjorden er helt unik, og vi har et felles ansvar for å bevare disse skattene for fremtiden.

Men hvor er Nærøyfjorden og hva bør du vite før du besøker en av verdens vakreste steder? Her får du 10 nyttige tips til planleggingen.

1. Hvor er Nærøyfjorden?

Nærøyfjorden ligger i Aurland kommune i Vestland fylke. Fjorden strekker seg fra Aurlandsfjorden som igjen strekker seg ut fra Sognefjorden. Fra Bergen tar det ca 1 time og 15 minutt å kjøre til tettstedet Gudvangen.

 

2. Hvor lang er Nærøyfjorden?

Nærøyfjorden er ca 18 kilometer lang og har høye fjell på hver side av fjorden. Til sammenligning er Sognefjorden 205 kilometer lang.

3. Hvor bred er Nærøyfjorden?

Nærøyfjorden er Norges (og kanskje verdens) smaleste fjord, kun 250 meter bred på det smaleste. 

4. Hvor dyp er Nærøyfjorden?

Fjorden er ca 500 meter på det dypeste og ca 12 meter på det grunneste.

5. Fjellene langs fjorden

Fjellene langs fjorden er opptil 1800 meter høye. Her finner du mange fine fjellturer som gir deg fantastisk utsikt over Nærøyfjorden

6. Gudvangen 

Innerst i fjorden finner du tettstedet Gudvangen med flere populære attraksjoner. Helt fra middelalderen gikk ruten mellom Bergen og Oslo innom Gudvangen, og fremdeles i dag er det et populært sted å stoppe langs E16 mellom de to største byene i Norge. 

Nærøyfjorden - Gudvangen
Gudvangen. Foto: Håvard Nesbø 

7. Norge i et nøtteskall®

Den kjente rundturen "Norge i et nøtteskall®" stopper også i Gudvangen med båten som kommer fra Flåm. Båtturen mellom Flåm og Gudvangen tar ca 2 timer og går hele året. Det er en vakker tur og du får se det beste av både Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden. 

Nærøyfjorden båt mellom Gudvangen og Flåm
Foto: fjordnorway.com/Fjord Norge 

8. Padle i Nærøyfjorden

I Gudvangen kan du bli med på guidet kajakkturer som en del av rundturen "Standard extra fjord tour fra Bergen". Rundturen med tog fra Bergen inkluderer tog, sykkel fra Myrdal ned til Flåm, padle kajakk i Aurlandsfjorden og RIB båt til Gudvangen.

Nærøyfjorden kajakk
Foto: Øyvind Heen - VisitNorway.com 

9. Vikinglandsbyen Njardarheimr

I Gudvangen kan du også besøke vikinglandsbyen Njardarheimr. Her kan du se hvordan vikinger levde for 1000 år siden. Her bor det "ekte" vikinger i alle aldre som har vikingtiden som livsstil.

Nærøyfjord - Njardarheimr
Foto: Vikingbyen Gudvangen 

10. Frozen

Visste du at byen Arendelle fra filmen Frost er inspirert herfra?

Med sin dramatiske skjønnhet og imponerende natur er forståelig at fjorden inspirerer både kunstnere og filmskapere og tiltrekker seg tilreisende fra hele verden. Vil du oppleve Nærøyfjorden kan du bli med på en av de mange rundturene fra Bergen eller legge norgesferien til Vestlandet og de norske fjordene.

  1. Fjordturer
    Utforske de verdensberømte fjordene med en fjordtur fra Bergen.
  2. Norgesferie på Vestlandet - 7 fine steder rundt Bergen
    Fine steder å inkludere på norgesferie på Vestlandet.
  3. Kjøre fra Oslo til Bergen
    Se alternative kjøreruter mellom Oslo og Bergen